Charllota s borůvkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
-
těsto
80 g cukr
3 ks vejce
3 lžíce voda
100 g polohrubá mouka
1 lžička kypřící prášek do pečiva
1 ks hotový korpus
náplň
60 g cukr
300 g borůvky
1 dl sekt
5 dl smetana ke šlehání
10 plátků plátková želatina
na potření
250 g borůvkový džem
Postup Charllota s borůvkami recept
Postup přípravy receptu
-
Pokud použijme mražené borůvky, necháme je rozmrazit přes noc v sítu v lednici. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Potom opatrně po lžících přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vodou.
Plech vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rozetřeme ve stejně silné vrstvě a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 5 minut. Upečený plát vyklopíme na utěrku, pečící papír pokapeme vodou a sloupneme. Necháme vychladnout. Plát potřeme džemem a pomocí utěrky srolujeme.
Roládu nakrájíme na 2 cm silné plátky. Mísu o průměru 28 cm vyložíme folií a obložíme plátky rolády. Folii přilepíme izolepou, aby neklouzala (nemusí být).
Smícháme cukr se sektem (nemusí být) a přidáme želatinu připravenou podle návodu na balení. Do ušlehané smetany vmícháme borůvky, želatinu a krém. Navrch položíme hotový korpus (koupený nebo doma upečený) a zatížíme.
Charllotu s borůvkami necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. 30 minut před podáváním ji překlopíme na rovný tác, mísu opatrně sejmeme a můžeme podávat na stůl jako neodolatelný dezert.