Česnekovo-sýrová omáčka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1-2 paličky česnek
1 ks cibule
100 g tavený sýr
1 kelímek smetana 12%
podle chuti
mletá sladká paprika

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na jemno a dáme ji orestovat do woku. Nemáte-li wok, tak do normálního hrnce. Až cibule zesklovatí, přilijeme jednu smetanu. Množství smetany použijeme podle toho, kolik porcí chceme mít, nám vyjde 1 smetana na 2 porce.

  2. Necháme chvíli povařit a poté do smetany přidáme jeden celý tavený sýr. Já dávám sýr Bambino nebo Karička v tubě. Místo taveného sýru v tubě můžeme klidně přidat celý hermelín, nivu a jiný sýr, který máme rádi.

  3. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí, poté přihodíme prolisovaný česnek. Počet stroužků dáme podle toho, jak moc pálivé to chceme. My s přítelem máme rádi hodně pálivé, a tak dáváme 1 celou velkou hlavičku a asi další 4 stroužky k tomu. U čínského česneku větší počet stroužků nevadí, jelikož skoro vůbec nepálí, u pravého českého bych dala rozhodně méně.

  4. Česnekovo-sýrovou omáčku mícháme na mírném ohni, dokud nezhoustne. Pokud nám omáčka nechce zhoustnout, zahustíme ji troškou hladké mouky. Rozmícháme si mouku ve skleničce s mlékem a postupně ji budeme do omáčky přilévat.

  5. Do česnekovo-sýrové omáčky můžeme přidat trošku červené papriky, aby omáčka chytla hezkou barvu, pak už můžeme podávat. Nám doma česnekovo-sýrová omáčka nejvíc chutná s noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!