Bube-koláč s mákem a švestkami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 sklenice švestkový kompot těsto 150 g máslo 1 ks žloutek 5-8 lžic mléko 300 g hladká mouka 0.5 balíčku kypřící prášek náplň 150 g cukr krupice 150 g mák mletá skořice citronová kůra podle potřeby hrubá mouka na vysypání máslo na vymazání
Postup Bube-koláč s mákem a švestkami recept
Postup přípravy receptu
-
Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Na vál si prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřícím práškem a cukrem. Do mouky uděláme důlek. Do něj vlijeme mléko, přidáme žloutek a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.
Mák smícháme se skořicí, citronovou kůrou a cukrem.
Těsto rozdělíme na menší a větší polovinu. Vymažeme a vysypeme dortovou formu. Větší díl vyválíme a vložíme do dortové formy, vyložíme i do výšky. Těsto posypeme půlkou makové směsi a polijeme šťávou ze švestkového kompotu. Makovou vrstvu hustě poklademe kompotovanými švestkami a posypeme zbytkem máku. Vyválíme druhou placku a koláč přikryjeme.
Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut.
Upečený bube-koláč s mákem a švestkami ocukrujeme a nakrájíme.