Bube-koláč s mákem a švestkami recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 sklenice švestkový kompot
těsto
150 g máslo
1 ks žloutek
5-8 lžic mléko
300 g hladká mouka
0.5 balíčku kypřící prášek
náplň
150 g cukr krupice
150 g mák
mletá skořice
citronová kůra
podle potřeby
hrubá mouka na vysypání
máslo na vymazání

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Na vál si prosejeme mouku, kterou smícháme s kypřícím práškem a cukrem. Do mouky uděláme důlek. Do něj vlijeme mléko, přidáme žloutek a změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.

  2. Mák smícháme se skořicí, citronovou kůrou a cukrem.

  3. Těsto rozdělíme na menší a větší polovinu. Vymažeme a vysypeme dortovou formu. Větší díl vyválíme a vložíme do dortové formy, vyložíme i do výšky. Těsto posypeme půlkou makové směsi a polijeme šťávou ze švestkového kompotu. Makovou vrstvu hustě poklademe kompotovanými švestkami a posypeme zbytkem máku. Vyválíme druhou placku a koláč přikryjeme.

  4. Koláč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut.

  5. Upečený bube-koláč s mákem a švestkami ocukrujeme a nakrájíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy