Bryndzovník recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 špetka sůl 1 ks vejce 100 ml mléko 15 g droždí 250 g polohrubá mouka 50 g rostlinný tuk náplň 3 ks vejce 125 g máslo 0.5 kg bryndza podle chuti kopr podle potřeby tuk na vymazání mouka na vysypání
Postup Bryndzovník recept
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si kynuté těsto. V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Do prosáté mouky se špetkou soli rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a spolu s vychladlým mlékem vypracujeme v hladké těsto. Těsto řádně prohněteme a necháme vykynout.
Mezitím si připravíme náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s máslem utřeme do pěny, vmícháme bryndzu. Podle chuti přisolíme. Nakonec lehce spojíme s ušlehaným bílkovým sněhem.
Vymažeme a vysypeme formu na koláč, vyložíme vykynutým těstem, na které rozvrstvíme bryndzovou náplň. Posypeme usekaným koprem. Bryndzovník pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud těsto nezrůžoví a náplň neztuhne.
Bryndzovník podáváme vychladlý k čaji nebo vínu.
Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme jako chuťovku nebo studenou večeři.