Bryndzovník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 špetka sůl
1 ks vejce
100 ml mléko
15 g droždí
250 g polohrubá mouka
50 g rostlinný tuk
náplň
3 ks vejce
125 g máslo
0.5 kg bryndza
podle chuti
kopr
podle potřeby
tuk na vymazání
mouka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si kynuté těsto. V teplém mléce rozpustíme rostlinný tuk a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Do prosáté mouky se špetkou soli rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a spolu s vychladlým mlékem vypracujeme v hladké těsto. Těsto řádně prohněteme a necháme vykynout.

  2. Mezitím si připravíme náplň. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky s máslem utřeme do pěny, vmícháme bryndzu. Podle chuti přisolíme. Nakonec lehce spojíme s ušlehaným bílkovým sněhem.

  3. Vymažeme a vysypeme formu na koláč, vyložíme vykynutým těstem, na které rozvrstvíme bryndzovou náplň. Posypeme usekaným koprem. Bryndzovník pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud těsto nezrůžoví a náplň neztuhne.

  4. Bryndzovník podáváme vychladlý k čaji nebo vínu.

  5. Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme jako chuťovku nebo studenou večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy