Brněnský dort recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto 1
6 ks vejce
0.5 ks prášek do pečiva
35 dkg cukr krupice
25 dkg polohrubá mouka
10 dkg mleté vlašské ořechy
10 lžic vařená instantní káva
těsto 2
3 ks vejce
15 dkg cukr krupice
15 dkg polohrubá mouka
3 lžíce horká voda
náplň
kakaový krém
libovolná marmeláda
bílý krém

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si upečeme základní korpus. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Dortovou formu vymažeme a vysypeme. Z bílků ušleháme pevný sníh.

  2. Žloutky ušleháme s cukrem. Za stálého šlehání přidáme po lžičkách studenou kávu, sníh z bílků, mouku, ořechy a prášek do pečiva. Těsto nalijeme do připravené dortové formy a pečeme zvolna asi hodinu. Upečený ořechový korpus vyndáme z formy a necháme dobře vychladnout.

  3. Připravíme si roládu. Žloutky s vařící vodou ušleháme do hustší pěny. Za stálého šlehání přisypeme cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a smícháme se žloutkovou pěnou. Nakonec zlehka přimícháme mouku. Těsto nalijeme na připravený plech. Korpus rolády pečeme asi 15 minut. Upečenou a ještě horkou roládu stočíme i s papírem, na kterém jsme pekli. Korpus necháme vystydnout.

  4. Základní korpus rozřízneme na polovinu. Vrchní část zatím odložíme. Na spodní část namažeme asi 1/2 cm marmelády a 2 cm krému. Krém si uděláme libovolný, jaký máme rádi.

  5. Stočenou roládu nakrájíme na stejně silné plátky, které postupně rozmotáváme a klademe na krém. Když je celá plocha zaplněna, vetřeme velké množství krému do mezer, které při pokládání rolády vznikly. Vrchní část korpusu také potřeme marmeládou a krémem a přiklopíme na spodní díl s roládou.

  6. Pěkně vypadá, když máme krém dvou barev, ale nemusí být. Brněnský dort dozdobíme podle své fantazie.

  7. Brněnský dort necháme ztuhnout a odpočinout a můžeme začít slavit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy