Bretaňský koláč Far recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

6 ks vejce
2 lžíce rum
120 g cukr krupice
1 balíček vanilkový cukr
250 g polohrubá mouka
120 g sušené švestky
1 l plnotučné mléko
125 g slané máslo

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy rozklepneme všech šest vajec. Přisypáváme krupicový a vanilkový cukr a stále prošleháváme metlou

  2. V širokém kastrolu svaříme mléko, po částech do něj vmícháme kousky másla. Asi 5 g si ponecháme na vymazání formy. V okamžiku, kdy je všechno rozpuštěné a na povrchu se tvoří bubliny, kastrol sejmeme z ohně a přilijeme rum. Spojíme mléko s vejci. Směs mírně vychladlého mléka s rozpuštěným máslem a rumem pomalu lijeme tenkým pramínkem k vajíčkům s cukrem. Ještě alespoň tři minuty šleháme. Do mísy s tekutou směsí vajec, cukru, rumu, mléka a másla začneme po malých částech přidávat mouku. Po celou dobu ji do těsta zapracováváme metlou. Výsledkem by měla být hutná, ale ještě tekoucí hmota. Pak necháme těsto 5 minut odpočívat

  3. Zapékací mísu (nejlépe kameninovou o rozměrech asi 25 x 35 cm) hojně vymažeme máslem. Troubu zapneme na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C

  4. Těsto nalijeme do formy a poklademe švestkami. Skončíme zhruba centimetr pod okrajem. Formu s těstem vložíme do trouby a koláč pečeme 60 - 80 minut. V polovině pečení teplotu asi o 20 stupňů snížíme. Po upečení ponecháme ještě pět minut ve vypnuté troubě, pak vyjmeme a necháme vychladnout

  5. Hotový Bretaňský koláč Far má zlatohnědou barvu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!