Bramborové donuts nebo koblihy recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 1 lžíce cukr 1 špetka sůl 60 g máslo 2 lžíce rum 400 g brambory 3 ks žloutek 250 g mléko 42 g droždí 1 lžíce citronová kůra 500 g polohrubá mouka podle potřeby marmeláda olej na smažení na obalení cukr moučka
Postup Bramborové donuts nebo koblihy recept
Postup přípravy receptu
-
Z trošky vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce cukru si připravíme kvásek. Dobře vykartáčované brambory dáme vařit se slupkou. Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.
Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se žloutky, nastrouhanými brambory, solí, nastrouhanou bio citronovou kůrou, zbytkem mléka, rozpuštěným máslem, rumem a připraveným kváskem. Uhněteme hustší těsto, které přikryté necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a obrácenou sklenkou tvoříme kolečka. Ve středu kolečka tvoříme menší kolečko. Z těsta si připravíme i plněné koblihy, které naplníme třeba marmeládou. Plněné koblihy a donuts necháme ještě jednou na 20 minut kynout.
Bramborové donuts nebo koblihy pečeme v dostatečném množství oleje, aby v něm doslova plavaly. Smažíme dozlatova a ukládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
Bramborové donuts nebo koblihy obalíme ve skořicovém nebo moučkovo-vanilkovém cukru a podáváme. U receptu nedoporučuji použít nové brambory.