Bramborové donuts nebo koblihy recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžíce cukr
1 špetka sůl
60 g máslo
2 lžíce rum
400 g brambory
3 ks žloutek
250 g mléko
42 g droždí
1 lžíce citronová kůra
500 g polohrubá mouka
podle potřeby
marmeláda
olej na smažení
na obalení
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vlažného mléka, rozdrobeného droždí a lžíce cukru si připravíme kvásek. Dobře vykartáčované brambory dáme vařit se slupkou. Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.

  2. Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se žloutky, nastrouhanými brambory, solí, nastrouhanou bio citronovou kůrou, zbytkem mléka, rozpuštěným máslem, rumem a připraveným kváskem. Uhněteme hustší těsto, které přikryté necháme asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a obrácenou sklenkou tvoříme kolečka. Ve středu kolečka tvoříme menší kolečko. Z těsta si připravíme i plněné koblihy, které naplníme třeba marmeládou. Plněné koblihy a donuts necháme ještě jednou na 20 minut kynout.

  4. Bramborové donuts nebo koblihy pečeme v dostatečném množství oleje, aby v něm doslova plavaly. Smažíme dozlatova a ukládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.

  5. Bramborové donuts nebo koblihy obalíme ve skořicovém nebo moučkovo-vanilkovém cukru a podáváme. U receptu nedoporučuji použít nové brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!