Božský jablečník recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

300-400 g listové těsto
náplň
4 ks vejce
800 g jablko
1 ks citron
500 g zakysaná smetana
80 g třtinový cukr
podle chuti
skořicový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto vyválíme na placku, kterou vyložíme větší koláčovou formu (o průměru cca 25 cm) a vytvarujeme zvýšené okraje. Dno několikrát propíchneme vidličkou, aby během pečení netvořilo bubliny.

  2. Z neoloupaných jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na tenké plátky. Jablíčka rozložíme na těsto. Zakysanou smetanu rozšleháme společně s cukrem, vejci a nastrouhanou kůrou z chemicky neošetřeného citronu. Smetanovou náplň nalijeme na jablka.

  3. Božský jablečník vložíme do silně vyhřáté trouby, po chvíli teplotu snížíme a zvolna dopečeme, až je povrch zlatavý. Ještě teplý koláč posypeme skořicovým cukrem a podáváme.

  4. Božský jablečník chutná ke kávě i čaji, nepohrdne jím ani návštěva.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!