Bosenské čufty recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

6 lžic olivový olej na smažení
omáčka
1 lžička cukr
2 stroužky česnek
3 ks cibule
4 ks rajče
1 ks mrkev
1 lžíce rajčatový protlak
2 ks bobkový list
2 lžíce extra panenský olivový olej
podle chuti
sůl
mletý černý pepř
směs
1 ks vejce
1 lžíce strouhanka
1 ks cibule
1 špetka mletá skořice
1 špetka římský kmín
250 g telecí maso
2 lžíce čerstvá petrželka
250 g jehněčí maso
0 lžiček čubrica
na ozdobu
čerstvá petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Den předem pomeleme telecí a jehněčí (nebo hovězí) maso. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Petrželku nasekáme nadrobno.

  2. Do mletého masa přidáme nasekanou cibuli, vejce, půl lžičky čubrici, špetku mleté skořice a římského kmínu, lžíci strouhanky, nasekanou petrželku, sůl a pepř. Masovou směs prohněteme a přikrytou necháme přes noc v chladničce odležet.

  3. Druhý den si připravíme omáčku, na kterou spaříme a oloupeme rajčata, mrkev oškrábeme, cibule a česnek oloupeme. Všechnu zeleninu potom rozmixujeme. Na olivovém oleji osmahneme rajčatový protlak, abychom ho zbavili kyselosti. Přidáme mix zeleniny, bobkové listy, lžičku cukru, sůl, čerstvě mletý pepř a dusíme.

  4. Z mletého masa vytvarujeme malé kuličky velikosti pingpongového míčku, obalíme je v hladké mouce a osmažíme v rozpáleném oleji. Smažené kuličky vložíme do vroucí omáčky a chvíli podusíme, aby omáčka zhoustla.

  5. Bosenské čufty podáváme s chlebem nebo vařenou rýží či těstovinami. V Bosně podávají čufty s bílým chlebem. Pokrm ozdobíme nasekanou petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!