Borůvková Charlotta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks vejce 2 lžíce voda 120 g cukr krupice 150 g hladká mouka náplň 4 ks žloutek 300 ml mléko 150 g cukr krupice 400 g borůvky 30 g želatina 2 kelímky smetana ke šlehání na ozdobu šlehačka borůvky na potření 100 g borůvková marmeláda
Postup Borůvková Charlotta recept
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny. Vmícháme mouku a nakonec i vlažnou vodu. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme asi 8 minut na 200 °C. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou a svineme. Roládu uložíme do chladničky naležet.
Cukr svaříme s 200ml mléka. 50ml mléka rozšleháme se žloutky a vmícháme do vařícího mléka, odstavíme a necháme vychladnout. 50ml mléka smícháme se želatinou a necháme ji nabobtnat.
Smetanu vyšleháme dotuha. Borůvky propláchneme, necháme okapat a asi 2/3 rozmixujeme. Do vychladlé mléčné směsi přidáme rozmixované borůvky i rozpuštěnou želatinu a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Náplň uložíme do chladničky ztuhnout.
Roládu nakrájíme na tenké plátky a částí vyložíme větší misku. Na roládky navrstvíme náplň, do které vložíme několik celých borůvek a opět roládky. Pak rozetřeme zbytek náplně do které dáme zbytek borůvek a misku uzavřeme poslední řadou roládek. Misku (Charlottu) uložíme do lednici a necháme ztuhnout.
Borůvkovou Charlottu vyklopíme a krájíme jako dort. Zdobíme borůvkami a šlehačkou.