Borůvková Charlotta recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 ks vejce
2 lžíce voda
120 g cukr krupice
150 g hladká mouka
náplň
4 ks žloutek
300 ml mléko
150 g cukr krupice
400 g borůvky
30 g želatina
2 kelímky smetana ke šlehání
na ozdobu
šlehačka
borůvky
na potření
100 g borůvková marmeláda

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme ve vodní lázni do pěny. Vmícháme mouku a nakonec i vlažnou vodu. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme asi 8 minut na 200 °C. Vychladlý korpus potřeme borůvkovou marmeládou a svineme. Roládu uložíme do chladničky naležet.

  2. Cukr svaříme s 200ml mléka. 50ml mléka rozšleháme se žloutky a vmícháme do vařícího mléka, odstavíme a necháme vychladnout. 50ml mléka smícháme se želatinou a necháme ji nabobtnat.

  3. Smetanu vyšleháme dotuha. Borůvky propláchneme, necháme okapat a asi 2/3 rozmixujeme. Do vychladlé mléčné směsi přidáme rozmixované borůvky i rozpuštěnou želatinu a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme tuhou šlehačku. Náplň uložíme do chladničky ztuhnout.

  4. Roládu nakrájíme na tenké plátky a částí vyložíme větší misku. Na roládky navrstvíme náplň, do které vložíme několik celých borůvek a opět roládky. Pak rozetřeme zbytek náplně do které dáme zbytek borůvek a misku uzavřeme poslední řadou roládek. Misku (Charlottu) uložíme do lednici a necháme ztuhnout.

  5. Borůvkovou Charlottu vyklopíme a krájíme jako dort. Zdobíme borůvkami a šlehačkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!