Bílý domácí jogurt recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 l plnotučné mléko
2 lžíce přírodní bílý jogurt

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci s těžkým dnem při mírném vaření ohřejeme mléko. Jakmile mléčná pěna začne stoupat, ihned plotnu vypneme. Pěnu od mléka odebereme a mléko přikryjeme.Takto mléko necháme vychladnout na teplotu 38 - 40 °C. Teplota nesmí být vyšší.

  2. Do sterilizované nádobky vložíme několik vrchovatých lžic jogurtu a dobře promícháme nejprve jen s trochou mléka. Jogurt s mlékem musí být dobře promíchaný, nesmí tam být ani jedna hrudka. Jakmile nemáme hrudky v základu jogurtu, dobře promícháme se zbylým mlékem. Nádobku dobře uzavřeme.

  3. Nádobku nebo nádobky dáme odstát při 35 °C na 6 - 8 hodin, nebo je vložíme do hrnce s teplou vodou, který uložíme k topení. Můžeme je uložit i pod teplou peřinu. Je ale důležité, abychom s nádobkami celých 6 - 8 hodin nehýbali.

  4. Pokud jsme dobře pracovali, musí po uběhlém čase lžíce v jogurtu stát.

  5. Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě 5 - 6 °C.

  6. Bílý domácí jogurt můžeme doplnit různým ovocem či medem a podáváme jako chutnou zdravou snídani.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!