Bílý chřest s máslovou omáčkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 lžička cukr
sůl
2 kg bílý chřest
omáčka
170 g máslo
2-3 ks šalotka
1 snítka estragon
150 ml bílé víno
1-2 lžičky hladká mouka
citronová šťáva
250 ml zeleninový vývar
mletý černý pepř
na ozdobu
estragon

Postup přípravy receptu

  1. Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce. Výhonky vložíme do dostatečného množství osolené vody s cukrem a přivedeme k varu.

  2. Zatím si oloupeme šalotky a nasekáme je nadrobno. V kastrůlku rozehřejeme asi lžíci až 2 másla. Vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Zaprášíme moukou, promícháme a přikryjeme. Základ máslové omáčky necháme pár minut osmahnout. Pak odklopíme, podlijeme vývarem (můžeme použít i vývar z chřestu), bílým vínem a promícháme. Omáčku vaříme asi 20 minut na mírném ohni.

  3. Estragon si opereme, osušíme. Estragon přidáme do máslové omáčky. Přidáme zbylé máslo, necháme prohřát a vše společně rozmixujeme. Pokud chceme, můžeme omáčku i propasírovat. Máslovou omáčku osolíme, opepříme a nakonec ochutíme šťávou z citronu.

  4. Vařený bílý chřest naservírujeme na nahřáté talíře a přelijeme máslovou omáčkou. Bílý chřest s máslovou omáčkou podáváme s brambory a můžeme ozdobit snítkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!