Bezlepkový pohankový chléb recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

těsto
1 lžička sůl
1 lžička kmín
200 ml voda
4 lžíce jablečný ocet
2 lžíce olivový olej
0 lžiček jedlá soda
400 g loupaná pohanka
50 g polohrubá kukuřičná mouka
směs
3 lžíce voda
1 lžíce chia semínka
na ozdobu
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku pořádně propláchneme, zalijeme vodou a přes noc necháme namočenou. V malé misce smícháme chia semínka s vodou, necháme odležet, až se vytvoří gel. Troubu rozehřejeme na 180 °C a formu vyložíme pečícím papírem.

  2. Pohanku přes síto slijeme, ještě jednou propláchneme a dáme do mixéru. Přidáme vodu, jablečný ocet, olej a mixujeme na vysoké otáčky, dokud nedostaneme husté hladké těsto, cca dvě minuty. Nakonec přidáme chia gel a ještě promixujeme.

  3. Ve větší míse smícháme kukuřičnou mouku, sůl, kmín a jedlou sodu. Opatrně přiléváme a zamícháváme umixovanou směs. Až bude těsto bez hrudek, vylijeme do formy, posypeme semínky a dáme do trouby.

  4. Chléb pečeme asi 45 - 60 minut, špejlí zkontrolujeme, zda je chléb už hotový, vyndáme z trouby, vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout.

  5. Bezlepkový pohankový chléb po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým pokrmům.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!