Benátská restovaná zelenina recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 5 ks mrkev 1 ks kukuřice 1 ks červená paprika 2 hrnky mražený hrášek podle chuti 3 špetky sůl 1 špetka majoránka 1 špetka oregano 1 špetka koření na pečené kuře 2 špetky mletá sladká paprika na ozdobu rukola podle potřeby 5 lžic extra panenský olivový olej
Postup Benátská restovaná zelenina recept
Postup přípravy receptu
-
Na přípravu je možné použít buď čerstvou zeleninu, jak píši v ingrediencích, nebo lze použít mraženou zeleninovou směs Benátská zelenina (odtud název). Zde se také rozhoduje o době vaření, s čerstvou zeleninou je příprava delší.
Čerstvou zeleninu si pečlivě umyjeme. Kukuřici vyloupeme. Mrkev okrájíme a nakrájíme na malé kostičky. Čím menší kostičky, tím rychleji to bude. Zeleninu dáme vařit na páru. Hrnec s vodou po dně a sítkem, do kterého se zelenina dá, je nutné hlídat, aby bylo stále dost vody.
Po změknutí zeleninu vyjmeme a dáme na pánev s trochou olivového oleje. V ingrediencích je uvedena pouze přibližná dávka. Je to na každém, jak moc oleje tam bude chtít. Olej můžeme samozřejmě dát i normální, ale mně to více chutná takto. Osolíme a okořeníme podle chuti. Pozor však, abychom to nepřehnali. Například oregano je opravdu hodně aromatické. Lehce osmahneme, aby zelenina chytla chuť koření, ale zároveň neztratila tu svoji a případně se nevysušila.
Pokud používáme mraženou zeleninu, tak ji promyjeme teplejší vodou, aby trochu povolila, dáme ji na rozpálený olej a dále již postupujeme stejně jako s čerstvou zeleninou.
Mohlo by se zdát samozřejmostí použít mraženou zeleninu. Vždyť je to přece rychlejší, úspornější a nevím co ještě. Ale nezapomínejme, že trocha práce navíc za tu chuť stojí!
V případě, že jste opravdu masáci (máte rádi maso), tak můžete do zeleniny přidat nakrájenou slaninu, popřípadě šunku.
A ještě jedna rada na závěr. Pokud máte zeleninu k masu, které děláte na pánvi, tak je nejlepší zeleninu osmahnout na výpeku z masa. Je to výborné, chytne to pak tu chuť a nemusí se to dokořenit.
Benátskou restovanou zeleninou podáváme ještě teplou s něčím zeleným navrchu (například s rukolou), aby to bylo hezky barevné.