Belgický hovězí guláš na černém pivě recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

20 g máslo
3 snítky tymián
4 lístky bobkový list
2 lžíce olivový olej
30 g hladká mouka
800 g hovězí maso
3 lžíce červený vinný ocet
330 ml černé pivo
2 ks toustový chléb
4 lžíce ostrá hořčice
1 lžíce třtinový cukr
100 g pancetta
podle potřeby
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. Umyté, osušené maso nakrájíme na kostky 3 až 4 cm. Maso lze použít hovězí zadní, falešná svíčková, nebo kližka

  2. Na másle osmahneme pancettu a jakmile chytne barvu, vyjmeme ji z pánve. Ve vypečeném tuku zvolna orestujeme cibuli do hněda. Po té k cibuli přidáme třtinový cukr a zkamarelizujeme.

  3. Cibuli přes sítko scedíme, mačkáme lžičkou, aby vytekl všechen tuk. Tuk i cibuli dáme stranou. Troubu rozehřejeme na 160 °C.

  4. Mouku smícháme s pepřem a solí. Maso v ní obalíme se všech stran a na trošce olivového oleje osmahneme. Pomalu přidáváme tuk z cibule. Maso restujeme ze všech stran a vyjmeme. Uložíme na teplém místě. Do hrnce, kde jsme orestovali maso, vlijeme ocet a po pár minutách černé pivo. Přivedeme k varu, barva bude pěkně hnědá. Přidáme lístky tymiánu a bobkový list.

  5. Připravíme si pekáč. Dáme trochu hotové cibule, trochu masa a nakonec slaninu. Postupujeme do vyčerpání surovin. Podlijeme pivním vývarem. Namažeme chlebové plátky hořčicí a natřenou stranou přiložíme na maso. Pekáč přikryjeme dvojitou vrstvou alobalu a vložíme do předehřáté trouby. Hovězí guláš na černém pivě pečeme asi dvě hodiny.

  6. Belgický hovězí guláš na černém pivě posypeme čerstvou petrželkou a podáváme teplý jako hlavní chod.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy