Bečvářská smetanová zelňačka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 kg brambory
3 ks cibule
4 lžíce olivový olej
2 kelímky smetana ke šlehání
2 balíčky kysané zelí
2 ks papriková klobása
1 kelímek zakysana smetana
1 balíček sójové kostky
2 ks ostravská klobása
podle potřeby
sůl
5 lžic hladká mouka
podle chuti
1 lžíce vegeta
1 lžíce grilovací koření
1 lžička mletá sladká paprika
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a dáme vařit do vroucí osolené vody. Sójové kostky si připravíme podle návodu a podle potřeby nakrájíme na menší kostky.

  2. Mezitím si očistíme cibule a nakrájíme je nadrobno. Klobásky omyjeme a nakrájíme na půlkolečka. Ze zelí si stranou vylijeme nálev (nevyléváme) a zelí pokrájíme.

  3. Když jsou brambory uvařené, dáme polovinu jejich vývaru stranou a slijeme je. Do hrnce po bramborech vložíme zelí i s nálevem a podle potřeby dolijeme vodou. Nesolíme, ani nekořeníme a dáme vařit. Vždy ze zelí necháme téměř vyvařit vodu a znovu podlijeme. Postup stačí opakovat 2 krát, potřetí již nedoléváme.

  4. Vyšší pánev rozehřejeme, vlijeme olej a cibuli velmi zvolna restujeme než zesklovatí. Pak přidáme teplotu, do hrnce vsypeme půlkolečka klobásek a restujeme dozlatova. Klobásky by se však neměly rozpadat. Nakonec přidáme mletou papriku, brambory, sójové maso a už jen zvolna orestujeme a odstavíme.

  5. Když je zelí měkké, přilijeme vývar z brambor, přidáme bramborovou směs s masem a vaříme asi 10 minut. Cibule v kombinaci se zelím zprůhlední a bude lehce křupavá. Pak přidáme bujon, vegetu, grilovací koření, podle chuti pepř a necháme provařit.

  6. Jeden kelímek smetany vlijeme do misky, dolijeme asi 1 deci vody a rozmícháme v ní hladkou mouku. Můžeme použít i solamyl, polévka pak není tak sytá. Polévku zahustíme a necháme opět povařit. Pak oheň ztlumíme na minimum. Když polévka přestane vřít, opatrně v ní po lžících rozmícháme zakysanou smetanu, aby se nesrazila. Nakonec polévku zjemníme smetanou z druhého kelímku.

  7. Polévku ještě asi 5 minut povaříme a můžeme podávat. Je výborná teplá i studená a skvělá je s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy