Arabiata recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

omáčka
3 stroužky česnek
sůl
1 ks cibule
pepř
15 dkg anglická slanina
1 svazeček petrželová nať
1 plechovka loupaná rajčata
20 cl extra panenský olivový olej
6 ks pepperoncino (i sušené)
10 cl bílé polosladké víno
na ozdobu
5 dkg mozzarela

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek podélně rozpůlíme. Papričky rozdrolíme, pokud seženeme čerstvé, tak je jemně nakrájíme. Počet papriček je podle chuti, ale arabiata má být ostrá.

  2. V hlubší pánvi pokryjeme dno olejem. Přidáme cibuli, česnek, slaninu, rozdrolené papričky, pepř a sůl. Směs smažíme na prudším ohni, až cibule lehce zesklovatí. Poté přilijeme víno a necháme z něj vyvařit větší část vody, směs začne pěnit. Pak přidáme rajčata. V sezoně jsou lepší čerstvá loupaná, ale musí být na naše poměry spíše přezrálá. Rajčata lehce promačkáme a omáčku necháme na mírném ohni zhoustnout. Dusíme asi 20 - 25 minut za občasného míchání.

  3. Vyndáme půlený česnek, opravdu je vidět, a přidáme najemno nasekanou petrželovou nať. Podstatně lepší je čerstvá a rozhodně ne kudrnka. Promícháme a necháme chvilku dojít.

  4. Arabiatu důkladně promícháme s těstovinami, nejlépe penne, aby se dostala dovnitř, a servírujeme posypané mozzarellou a ozdobené lístky petržele. Jako obvykle u italské kuchyně je důležité suroviny nepodcenit.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy