Vánoční věnec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

sůl
vejce
2 ks žloutek
tuk
50 g cukr krupice
1 balíček kvasnice
750 g hladká mouka
300 ml vlažná voda
80 g máslo nebo tuk na pečení
badyán, hřebíček, ruličky skořice, nové koření, koriandr

Postup přípravy receptu

  1. Přestože je upečený z klasického kynutého těsta a nic špatného v něm není, k jídlu určený není, a právě proto stačí použít při jeho přípravě těsto o něco chudší, než na klasické buchty. Stačí ubrat tuk a cukr. Může být také hutnější, neboť je to opravdu velký kousek a než by se propekl, mohl by se na povrchu vybarvit až moc, případně i připéct. Takto ho pečeme skutečně jen na efekt

  2. Do mísy nasypeme mouku, smícháme s droždím, cukrem a solí. Dále přidáme vodu, změklé máslo, žloutky a vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě asi hodinku a čtvrt kynout (mělo by původní objem zdvojnásobit). Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Ze tří dílů vyválíme stejně dlouhé a silné prameny, ze kterých upleteme cop. Ten spojíme do kruhu a věnec šikovně dopleteme

  3. Vánoční věnec uložíme na plech s pečícím papírem, nejlépe na obrácenou plechovou misku potřenou tukem. Kynuté těsto totiž rádo mění tvar při pečení a takto docílíme snadno pěkný kruhový střed. Upravený věnec necháme ještě v teple asi 20 minut dokynout. Mezitím vyválíme z posledního těsta plát a vykrajovačkami z něj vypíchneme různé libovolné tvary - vločky, stromečky, komety atd. Také je necháme dokynout

  4. Věnec potřeme rozšlehaným vajíčkem a pomocí vajíčka nalepíme tvary libovolně na věnec. Takto nazdobený věnec potřeme ještě vejcem rozšlehaným v rozehřátém tuku a na jeho povrch rozložíme kousky skořice, badyánových hvězdiček, hřebíček atd. V troubě pak upečeme na 190 - 200 °C dozlatova

  5. Pozor, vánoční věnec se nesmí připéct, pokud jsou již jednotlivé ozdoby pěkně vykreslené a celý kus nabírá zlatou barvu, pak ho stačí vyjmout z trouby, případně dosušit. Proces pečení je ale v každém případě nutné zastavit

  6. Moje trouba peče více vzadu, tak jsem při pečení otáčela. Doba přípravy je bez doby kynutí. Je to míchání těsta + zdobení a potírání vánočního věnce.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!