Plněná pečená husa recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

200 g slanina
sůl
2 lžíce máslo
2 ks cibule
tymián
3 ks žemle
1 ks husa
120 g kořenová zelenina
1 lžíce maizena
mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Omytou husu osušíme a uvnitř i na povrchu dobře osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Žemle nakrájíme na kostičky. Kořenovou zeleninu (celer, petržel, mrkev) očistíme a nakrájíme na kostky

  2. Na pánvi opražíme nakrájenou slaninu a nadrobno nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájené žemle a dohromady opražíme. Náplň můžeme upravit podle chuti. Já jsem místo slaniny použila uzené maso. Osolíme a ochutíme tymiánem

  3. Husu naplníme nádivkou a otvor zašijeme. Poté husu vložíme do pekáče a trochu podlijeme vodou. Přikrytou husu pečeme při 200 °C asi 1 hodinu. Husu po hodině odkryjeme a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Dále husu pečeme při 180 °C necelé 2 hodiny. Během pečení často přeléváme husu vypečenou šťávou

  4. Po upečení husu vyjmeme z pekáče a vypečený tuk slijeme do rendlíku. Výpek rozmixujeme ručním šlehačem a trochu zahustíme maizenou nebo jíškou a vytvoříme tak omáčku

  5. Plněnou pečenou husu podáváme jako sváteční hlavní chod s přílohou podle chuti. My měli k huse kynutý knedlík. Vhodné jsou i brambory se zelím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!