Medailonky z vepřové panenky servírované na blanšírovaném chřestu recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
máslo
1 dl smetana
1 ks šalotka
2 g pepř
1 dl kuřecí vývar
chilli koření
150 g vepřová panenka
2 g hrubozrnná sůl
120 g cukrový hrášek
120 g čerstvý zelený chřest

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou panenku si očistíme, osolíme hrubozrnnou solí a pepřem a necháme odstát v pokojové teplotě. Rozkrojíme ji na 3 stejné části a dlaní lehce stlačíme proti pracovní desce

  2. Svazek zeleného chřestu umyjeme a oloupeme škrabkou na brambory. Loupeme od hlavičky - asi ve 1/3 stonku - směrem k nejtlustějšímu místu. Po očištění ulomíme nejtvrdší a nejpevnější část chřestu a uschováme spolu s oloupanými slupkami

  3. Oloupaný chřest dáme vařit do kuřecího vývaru asi na 3 - 4 minuty, dokud nezkřehne a nebude krásně křupavý. Vývar z chřestu necháme stranou a nevyléváme. Poté chřest ihned vyjmeme a dáme prudce zachladit do studené vody s ledem. Zastavíme tím vaření uvnitř chřestu a ten zůstane křupavý a zelený. Chřest překrájíme na třetiny

  4. Lusky cukrového hrášku omyjeme a připravíme si je ke chřestu. Na olivovém oleji si orestujeme najemno nakrájenou šalotku, kterou necháme lehce zezlátnout. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky. Necháme zpěnit a přidáme slupky a konce chřestu, které nám zůstaly po čištění chřestu. Zalijeme silným vývarem a vývarem z chřestu, který jsme si dali bokem. Necháme povařit, abychom získali hodně silný chřestový vývar

  5. Ručním mixérem rozmixujeme povařené zbytky ve vývaru úplně dohladka. Přes jemný cedník propasírujeme vývar do druhého hrnce a zbytky z cedníku můžeme vyhodit. Vývar opět postavíme na plotnu a necháme probublávat. Omáčku dochutíme solí, pepřem a kapkou citronu, případně chilli. Po dochucení zjemníme smetanou a necháme pomalu zhoustnout

  6. Rozehřejeme si pánev, případně gril a vložíme na ni nakrájenou panenku. Zprudka ogrilujeme tak, aby bylo maso medium. Na druhé pánvi si rozehřejeme máslo a přidáme překrájený chřest spolu s lusky cukrového hrášku. Orestujeme krásně dozlatova, lehce osolíme a opepříme. Nesmíme zapomínat, že máme ochucené maso, ochucenou omáčku, takže s kořením šetříme

  7. Pokud máme hotovo, naservírujeme na čistý bílý talíř. Chřest s cukrovým hráškem dáme doprostřed talíře, tři medailonky položíme na ně a lehce přelijeme omáčkou. Medailonky z vepřové panenky servírované na blanšírovaném chřestu ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!