Domácí tukové rohlíky recept

Apetit Recepty přílohy

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
1 lžička cukr krystal
250 ml vlažná voda
21 g čerstvé droždí
50 g domácí vepřové sádlo
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme hladkou mouku, promícháme se solí a vyhloubíme jamku, do které rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. Přidáme domácí vepřové sádlo, promícháme vidličkou a vymícháme pomocí hnětacích háků na nelepivé, poloměkké a pružné těsto. Pokud by těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Dno mísy i těsto jemně pomoučníme, přikryjeme utěrkou a necháme ho na teple vykynout na dvojnásobný objem - asi 1 hodinu

  2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněnou desku a rozdělíme asi na 80 gramové bochníčky, které rukou zakulatíme. Každý bochníček jednotlivě rozválíme válečkem na rovnoramenný trojúhelník, který od nejdelší strany napevno stočíme do rohlíku, dlaněmi ho ještě rozválíme do délky a uložíme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem, přikryjeme vzdušnou čistou utěrkou, aby rohlíky neokoraly, a necháme na teple kynout asi 40 minut

  3. Rohlíky klademe dále od sebe, protože kynutím zvětší svůj objem. Když rohlíky vykynuly, potřeme je jemně studenou vodou. Mezitím rozehřejeme troubu na 220 °C na funkci horní a dolní ohřev s ventilátorem. Nebojte se toho, mnozí pečou tyto rohlíky i na 250 °C

  4. Na spodek trouby dáme starší plech, na který nalijeme asi 250 ml horké vody, aby se vytvořilo dostatečné množství páry. Dále rychle vložíme plech s rohlíky do trouby na střední rošt, aby moc neunikla pára a rohlíky pečeme v páře při této teplotě asi 7 minut, přitom sledujeme přes okénko v dvířkách, zde se rohlíky už dostatečně nadzvedly. Pokud ano, vybereme plech s vodou a dopečeme při stejné teplotě do námi požadované zlatohnědé barvy a dokřupava. U mně to bylo 7 minut, pozor, každá trouba peče jinak, proto musíme rohlíky během pečení sledovat!

  5. Upečené rohlíky vybereme z trouby a necháme chladnout na mřížce. Domácí tukové rohlíky nejlépe chutnají čerstvé ještě teplé, ale vláčné jsou i druhý den. U nás doma rychle zmizely, proto tedy příště je radši připravím hned z dvojnásobné dávky

  6. Místo vody můžeme použít vlažné mléko. Hladkou mouku smícháme s polohrubou moukou půl na půl a domácí vepřové sádlo s máslem použijeme také půl na půl. Případně použijeme jen máslo. Žádné vejce se do těsta nedává. Rohlíky můžeme potřít místo vody mlékem nebo vaječným bílkem. Rohlíky potom posypeme například hrubou solí, mákem, sezamem, lněným semínkem, zkrátka vždy podle chuti a výběr je jen na vás

  7. Základní recept na křupavé domácí a mimořádně chutné tukové rohlíky. Všichni víme, že není nad vlastní domácí pečivo, které je nesporně mnohem kvalitnějším než kupované v obchodě a nepoměrně levnější. Z tohoto základního těsta můžeme upéct stejně výborný chléb, žemle, pletýnky nebo dokonce umotat veku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!