Cukrářská nadýchaná žemlovka - zemlbába recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

5 ks vejce
1/3 - 1/2 l mléko
2 lžíce rozinky
5 - 6 ks rohlík
2 - 3 lžičky mletá skořice
1 - 2 ks vanilkový cukr
2 kelímky zakysaná smetana
citronová kůra
4 ks větší jablko
máslo na vymazání
rumová tresť
cukr krystal nebo cukr krupice

Postup přípravy receptu

  1. Zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky

  2. Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v misce s mlékem a zakápneme rumovou trestí. Do této směsi těsně před přípravou krátce namáčíme plátky rohlíků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a podle chuti osladíme. Zakysanou smetanu vyšleháme vidličkou s cukrem podle chuti, přidáme rozinky a strouhanou citronovou kůru nebo tresť

  3. Dno vymazané zapékací misky poklademe plátky rohlíků, namočenými v mléce se žloutky, navrstvíme plátky jablek, které posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, pokryjeme ochucenou zakysanou smetanou s rozinkami, opět dáme vrstvu jablek se skořicí a cukrem, zemlbábu zakončíme plátky rohlíků

  4. Cukrářskou nadýchanou žemlovku zapečeme přibližně 20 minut při 220 °C, poté vyjmeme z trouby, stáhneme teplotu na 130 °C, navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a zapékáme přibližně dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne

  5. Při přípravě žemlovky - zemlbáby nepoužíváme horkovzduch. Alternativní suroviny: Nemáme-li doma vanilkový cukr, lze použít samotný cukr krystal, místo zakysané smetany můžeme použít tvaroh naředěný mlékem, místo rumové tresti pár lžiček rumu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!